Какво е лакриц?

Какво е лакриц?

21 юни 2022
  • Сподели:

Често задаван въпрос е какво всъщност представлява лакриц ? Иска ни се да Ви разжем за него. Самите ние преди извесно време не знаехме какво е , от къде идва и с какво е полезен. Никога за никой от нас не е излишно да прочете нещо ново и полезно.В този ред на мисли за по-любопитните - прочетете следващите редове ;)

 

Какво е лакриц?

 

В нашата страна лакрица е познат като билката " женско биле" или "сладник". Многогодишно тревисто растение с късо дебело коренище. Расте из влажни тревисти места край р. Дунав (на места подивяло в Дунавската равнина). Среща се в Южна и Източна Европа, на повечето места натурализирано.

 

Какво съдържа?

 

От 6 до 12% глициризин . Глициризинът придава сладкия му вкус (около 50 пъти е по-сладък от захарта). По тази причина в лакрицовите бонбони няма съдържание на захар!  Съдържа още захароза,  ликвирицин, чийто агликон притежава спазмолитично действие, горчиви вщества, нишесте, танини, кумарини.

 

Основни действия на билка сладник, сладък корен, женско биле

 

стимулант на надбъбречна кора и панкреас
противовъзпалително
антиартритно
антиоксидант
антидиуретик
спазмолитично
противоязвено
антималарийно
антивирусно
антибактериално
помага за храносмилането
успокоява дразненето (успокоява стомашната лигавица)
отхрачващо
естрогенно
хипогликемично
стимулант на имунната система
понижава холестерола в кръвта
леко разслабително
защитава черния дроб
предпазва при излагане на радиация
тоник

 

Българската народна медицина препоръчва използуването на сладкия корен при затруднения при уринирането поради наличие на аденома на простатата. Този емпирично установен благоприятен терапевтичен ефект на сладкия корен най-вероятно е израз на съдържащия се в него бета-ситостерин, съединение, което напоследък се утвърждава като ефективно средство при лечението на аденомата на простатната жлеза.
Сладкият корен намира приложение във връзка с наличните си съставки и в хранителната, питейната, сладкарската, бояджийската промишленост. Ситно стрит фин прах от сладкия корен — т.нар. pulvis Liquiritiae, се използва и досега широко във фармацевтичната промишленост и практика като основа за изработването на пилюли, за предотвратяването на слепването помежду им и като коригиращо вкуса на лекарствата средство.

 

Лакрицови бонбони

 

Нека поговорим за лакрицовите бонбони :

 

Лакрѝцовите бонбони са вид сладкарско изделие от брашно, подправено с екстракт от корените на билката женско биле (Glycyrrhiza glabra), а обикновено и с анасоново масло. Лакрицовите бонбони се срещат по цял свят в различни разновидности:

  • в САЩ най-разпространен е черният лакриц на ленти или тубички;
  • в Нидерландия и северните страни е популярен и солен лакриц, който съдържа и нишадър;
  • във Великобритания се продават лакрицови асорти.

 

Специфичният черен цвят на лакрица се подсилва от добавянето на въглен като оцветител. В САЩ, Великобритания и Австралия се продава и продукт, известен като „червен лакриц“, който вместо с женско биле е с есенция на ягода или череша.

Така в една част от асортимента ни главния герой са Бонбоните Лакриц! В няколко разновидности, за да е вкусно на всеки и всеки да намерия своя любим бонбон!

Можете да ги разгледате в секция Лакриц!

Благодарим, че отделихте от времето и живота си , за да прегледате статията!

А сега - Насладете се на този унукален бонбон !